tirsdag den 6. januar 2015

DANMARKS DESIGNMUSEUM

På denne blog skriver jeg historier om kunst: Billedkunst og billedkunstnere, visuel kunst og kultur og udøverne samt om kunst- og kulturinstitutioner, museer og deres formidlingspraksis. Min første kunsthistorie i 2015 handler om Designmuseum Danmark - den museumsinstitution der i gamle dage hed Kunstindustrimuseet.

Designmuseum Danmark er en perle af et museum med en fantastisk samling af dansk og internationalt design og kunsthåndværk. Blandt andet huser museet en utrolig samling af japanske samurai-bæltespænder! Museet viser også spændende nye udstillinger, og de har en anbefalelsesværdig café samt en - for pengepungen udfordrende - fristende museumsbutik!
Jeg er fra barnsben kommet på dette museum, fordi min familie i generationer har næret en dyb interesse for kunstindustri og arkitektur - og skiftende familiemedlemmer har deltaget i og / eller bidraget til udstillinger her. På mit studie fik jeg en fornyet faglig interesse for museet og dets nærmest ubegrænsede stofområde fra porcelænsfigurer til bakelitradioer. Jeg var endda omviser på udstillingen om Jakob Jensens design i begyndelsen af 1990erne.

Men jeg kan ikke mindes, at flere familiemedlemmer tidligere har udstillet på museet samtidigt! Men sådan er det lige nu. Dels på udstillingen "Øvelse Gør Mester - Kaare Klints Møbelskole", dels i den smukke nyophængning af museets samling af mode og tekstil: Arkitekt Stig Thoresen-Lassen (1907-1981), tekstilkunstner Ruth Christensen (1918 - 2007) samt væver og kunsthåndværker Nana Nissen (1938).

Stig Thoresen-Lassen var uddannet møbelsnedker og blev elev på Kaare Klints møbelskole. Tegningen på udstillingen bærer både elev og mesters signatur.

Ruth Christensens kjole på udstillingen er det første beklædningsstykke, som Kunstindustrimuseet i 1950erne erhvervede til deres samling af beklædningsgenstande.

Nana Nissen er uddannet fra kunsthåndværkerskolen. Hun har vævet tæpper og billedtæpper, og er specialist i gobelinvævninger.

Læs også om Tidens Gobeliner her
Læs også om kunsthåndværkere og designere her
Læs også om Den Usynlige Tekstilkunst her

Men det er jo ikke kun på grund af familien fantastiske præstationer, at jeg kommer på Danmarks Designmuseum! Jeg nyder idag at bevæge mig gennem samlingerne på Danmarks Design Museum med mine børn, og opdage de designobjekter som de kender fra deres hverdag. Samt at tage gæster fra udlandet med hen for at se 'danish design'. Det skønne ved ophængningerne af samlingerne er også, at det danske design ikke ses som isolerede danske fænomener, men ofte sættes ind i en international kontekst.

Jeg anbefaler alle at besøge Danmarks Designmuseum mindst en gang i løbet af 2015!
Rigtig Godt Nytår!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar