søndag den 7. februar 2010

Ugens Kunsthistorie - OM KUNSTNEREN ERNESTINE NYROP



Forleden aflagde jeg et visit på Bisbebjerg Hospital, hvor jeg på ortopædkirurgisk afdeling opdagede dette fine frescomaleri. Det forestiller et vinterlandskab med fugle. Der er noget med naturen og syge mennesker i Danmark. Vi er fuldt overbeviste om at syge mennesker bliver raske at at se billeder af naturen, se ud på naturen eller sidde i naturen.

Maleriet er signeret E. N. , og jeg gik straks hjem for at undersøge hvem der stod bag signaturen. Det viste sig at være Ernestine Nyrop (1888-1975) - som jeg aldrig har hørt om før. Ernestine er datter af Martin Nyrop - arkitekten bag Bisbebjerg Hospital, og man kan formode at det er årsagen til at hun fik denne opgave.

Det er altid fantastisk at støde på en historie om kunst, og endnu mere fantastisk at hovedpersonen er en kvindelig kunstner - og oveni købet en af de tidligste kvinder uddannet fra kunstakademiet (1909-15). Ernestine Nyrop udførte forskellige udsmykningsopgaver i sine unge år, men brugte siden det meste af sin karriere på kunsthåndværk, broderi og tekstilformgivning.

En af årsagerne til at mit kunst og arkitektur-formidlings-bureau hedder KUNSTHISTORIER er, at der findes så utroligt mange spændende historier om kunst og arkitektur som jeg rigtigt gerne vil fortælle - og som jeg ikke kan lade være med at fortælle!

Historierne om arkitekturens materialer, former, farver og figurer er uendelige. Dagligt glæder jeg mig f.eks. over Grundvigskirkens knejsende takker og Panum Instituttets bjergagtige-formation der fra sin Fredensgadefacade skærmer og skjuler det sprudlende sociale liv denne bygning ånder og de velbenyttede gangstier, terrasser og gårdmiljøer på den anden side.

Det samme gælder for billedkunsten. Der er de topaktuelle historier om hvilke udstillinger der vises netop NU (Ebbe Stub Wittrup på Galleri Martin Asbæk, Pippilotti Rist på Louisiana og Malene Landgreen på Charlottenborg Kunsthal) og alle de andre nyheder fra kunstverdenen om nye gallerier, priser, legater, høje eller lave besøgstal etc. men herudover er der alle de uaktuelle historier om uopdagede kunstnere og oversete kunstværker. Dem vil jeg også RIGTIG gerne fortælle!

2 kommentarer:

  1. Minder mig om et meget smukt billede af billedhuggeren Kathinka Kondrup (1851-1927), som jeg faldt over i en privat samling.
    Hun boede det meste af sit liv på Skt. Hans, men nåede at lave smukke figurer til den Kgl. Porcelænsfabrik og nogle enkelte malerier.

    SvarSlet
  2. Kathinka Kondrup kender jeg ikke - men mon ikke de to måske har kendt til hinanden?

    SvarSlet